Bilim adamları, uzay kaynaklı güneş enerjisini Dünya'ya ileten ilk kişi olduklarını iddia ediyor
Güneş enerjisinin uzaydan iletilmesi fikri yeni bir fikir değil. 1968'de Peter Glaser adlı bir NASA mühendisi, güneş enerjisiyle çalışan bir uydu için ilk konsept tasarımı üretti.
Ancak şimdi, 55 yıl sonra, bilim adamlarının gerçekten başarılı bir deney gerçekleştirdikleri görülüyor. Caltech'ten bir araştırma ekibi Uzay Güneş Enerjisi Göstericisi (SSPD-1) adı verilen uzay kaynaklı prototiplerinin güneş ışığını topladığını, elektriğe dönüştürdüğünü ve Caltech'in Pasadena kampüsünün çatısına kurulu mikrodalga alıcılarına ışınladığını duyurdu. Deney ayrıca, 3 Ocak'ta başlatılan kurulumun, uzay yolculuğunun yanı sıra uzayın kendisinin zorlu ortamıyla birlikte hayatta kalabileceğini de kanıtlıyor.
Perşembe günü yayınlanan bir basın açıklamasında elektrik mühendisliği ve tıp mühendisliği ve Caltech'in Uzay Güneş Enerjisi Projesi'nin (SSPP) eş direktörü Profesör Ali Hajimiri, "Bildiğimiz kadarıyla, hiç kimse pahalı katı yapılarda bile uzayda kablosuz enerji transferini göstermedi. Bunu esnek, hafif yapılarla ve kendi entegre devrelerimizle yapıyoruz. Bu bir ilk" dedi.
Bilim adamları, uzay kaynaklı güneş enerjisini Dünya'ya ileten ilk kişi olduklarını iddia ediyor
Uzaya dayalı güneş enerjisi, bilim camiasında uzun zamandır kutsal bir kase olmuştur. Mevcut haliyle pahalı olmasına rağmen teknoloji, uzaydaki güneş panellerinin günün hangi saatinde olursa olsun güneş ışığını toplayabilmesiyle potansiyel olarak sınırsız yenilenebilir enerji vaadini taşıyor.
Ancak Caltech'in Uzay Güneş Enerjisi Projesi (SSSP), uzay tabanlı güneş enerjisini gerçeğe dönüştürmeye çalışan tek ekip değil. Geçen ayın sonlarında, Caltech'in duyurusundan birkaç gün önce, Japonya'nın uzay ajansı JAXA, 2025 yılına kadar uzaydan güneş enerjisi getirmeyi amaçlayan bir kamu-özel sektör ortaklığını duyurmuştu.