Beyine takılan bu çipler hayat kurtaracak!

New York'tan Keith Thomas, 2020'de omurgasını yaralayan ve göğüsten aşağısında his ve harekette  kayba yol açan bir araba kazası geçirdi.

Ancak son zamanlarda Thomas, Northwell Health'in Feinstein Biyoelektronik Tıp Enstitüsü tarafından geliştirilen yapay zeka beyin implant teknolojisi sayesinde, kolunu istediği gibi hareket ettirebiliyor ve kız kardeşinin elini tuttuğunu hissedebiliyordu.

Araştırma ekibi ilk olarak, beyninin kol hareketlerinden ve ellerindeki dokunma duyusundan sorumlu kısımlarını tam olarak belirlemek için beynini MRI'larla haritalamak için aylar harcadı. Daha sonra, dört ay önce, cerrahlar beynine mikroçipler yerleştirmek için 15 saatlik bir prosedür gerçekleştirdiler  ve Thomas organın bazı kısımlarını incelerken elinde ne hissettiğini onlara söyleyebilmek için ameliyat esnasında uyanıktı.

Beyine takılan bu çipler hayat kurtaracak!

Mikroçipler vücudunun içindeyken ekip ayrıca başının üstüne harici bağlantı noktaları da yerleştirdi. Bu portlar, ekibin düşüncelerini yorumlayıp eyleme dönüştürmek için geliştirdiği yapay zeka algoritmalarıyla bir bilgisayara bağlanıyor. Araştırmacılar bu yaklaşımı "düşünce güdümlü terapi" olarak adlandırıyorlar çünkü her şey hastanın niyetiyle başlıyor. Örneğin elini hareket ettirmeyi düşündüğünde, beyin implantı bilgisayara sinyaller gönderiyor, bilgisayar da hareketi uyarmak için omurgasındaki ve el kaslarındaki elektrot yamalarına sinyaller gönderiyor. Implantı uyarmak için parmak uçlarına ve avuç içlerine de sensörler yerleştirdiler.

Thomas bu sistem sayesinde kolunu istediği gibi hareket ettirebiliyor ve laboratuvarda ablasının elini tuttuğunu hissedebiliyordu. Araştırmacılar, Thomas'ın bu kilometre taşları için bilgisayara bağlı olması gerekirken, sistem kapalıyken bile iyileşme belirtileri gösterdiğini söylüyor. Çalışma başladığından beri kol gücü görünüşe göre "iki katından fazla arttı" ve ön kolu ve bileği artık bazı yeni hisler hissedebiliyordu. Her şey yolunda giderse, ekibin düşünce odaklı terapisi, dokunma ve hareketlilik hissini daha fazla kazanmasına yardımcı olabilir.

Yaklaşımın daha gidecek çok yolu olsa da arkasındaki ekip, felçle yaşayan insanların hayatlarını değiştirebileceği konusunda umutlu.

Yok artık! Suda çözünen devre kartı yaptılar!
Türk bilim insanlarından harika buluş! Elektronik sütyen!
Samsung Türkiye indirim işini abarttı, bu fiyatlara Redmi bile yok
Sonraki Haber