Beyin bilgileri silmiyor, sadece ulaşamıyor!

Hafıza kaybına kesin çözüm mü geliyor?

İnsan beyni ve işleyişi bilim adamlarının en çok araştırdığı alanlar içinde yer alıyor. İnsan için hayati bir organ olan beyin, uzmanlar tarafından hala tam anlamıyla çözülmüş değil ve bu alanda araştırmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Beyin ile ilgili en büyük problemlerden biri ise hafıza kaybı. ABD'nin Boston eyaletinde bulunan Massachusetts Institute of Technology (MIT) ve Japonya'daki Riken Brain Science Institute'un ortak yaptığı bir çalışma, hafıza kaybının tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söylüyor.

 

Araştırmacıların farelerin beyinlerine  ışınlar göndererek yaptığı incelemeye göre unutulan bilgiler yok olmuyor. Bu bilgiler sadece beyin tarafından ulaşılamıyor. Anlayacağınız bilgiler beynimizde kalıyor ancak beyin bu bilgilere ulaşma sorunu yaşıyor.

US journal Science'ta yayınlanan araştırmaya göre 'Optogenetics' isimli yöntem ile farenin beyninde bulunan nöronlara ışın gönderildi. Bu sistem sayesinde hafızadan silindiği düşünülen bilgiler yeniden hatırlandı. 

Ekip adına açıklama yapan MIT'nin Nobel ödüllü çalışanı Susumu Tonegawa, fare üzerinde yapılan deneyde unutulan bilgilerin bu teknik sayesinde yeniden kullanılabilir hale getirildiğini açıkladı. Bu sistem henüz insan üzerinde denenmedi ancak ileriki zamanlarda bu yöntemin hafıza kaybı rahatsızlıkları için çare olacağı iddia ediliyor.

Ay kimin? Ayın sahibi aranıyor!
Samsung'un SAMI platformundan vucüt sıcaklığını izleyen teknolojik hap!
Dragon Age: The Veilguard İncelemesi – Aksiyon, keşif ve macera
Sonraki Haber