Ay'da madencilik için start veriliyor; peki Ay'dan ne çıkarılacak?

Ay madenciliği girişimi Interlune, uzay endüstrisinde çığır açacak bir hedef belirledi: 2030 yılına kadar Ay yüzeyinde helyum-3 madenciliğine başlamak.

Bu girişim, sürdürülebilir enerji kaynakları arayışında yeni bir dönemi müjdeliyor ve geleceğin enerji ihtiyaçlarını karşılamada potansiyel bir çözüm sunuyor. Interlune'un bu cesur hedefi, uzay araştırmalarının sınırlarını zorlarken, aynı zamanda yenilikçi teknolojilerin gelişimine de öncülük etmeyi hedefliyor.

Interlune adındaki yeni bir girişim, Ay'ın doğal kaynaklarını çıkaran ve bunları Dünya'ya satan ilk özel şirket olmayı hedefliyor. Şirketin ilk odak noktası, Güneş tarafından füzyon süreciyle oluşturulan ve Ay'da bol miktarda bulunan bir helyum izotopu olan helyum-3 olacak. Ars Technica'ya verdiği bir röportajda, Interlune'un kurucularından ve eski Blue Origin başkanı Rob Meyerson, şirketin harvesterını NASA tarafından desteklenen yaklaşan ticari Ay misyonlarından biriyle uçurmayı umduğunu söyledi. Plan, 2028 yılına kadar Ay'da bir pilot tesis kurmak ve 2030 yılında operasyonlara başlamak, diye belirtti Meyerson.

Interlune bu hafta, Reddit'in kurucu ortağı Alexis Ohanian tarafından başlatılan yatırım firması Seven Seven Six tarafından yönetilen en son turda 15 milyon dolar olmak üzere, toplamda 18 milyon dolarlık finansman sağladığını duyurdu. Hedeflenen kaynak olan helyum-3, kuantum bilgisayarları, tıbbi görüntüleme ve belki de ileride füzyon reaktörleri için yakıt olarak kullanılabilecek uygulamalar için Dünya'da kullanılabilir. Helyum-3, güneş rüzgarları tarafından Ay'a taşınır ve yüzeyde toprakta hapsolurken, Dünya'ya ulaştığında manyetosfer tarafından bloke edilir.

Interlune, Ay yüzeyinden (veya regolitten) büyük miktarlarda toprak kazmayı, işlemeyi ve ardından helyum-3 gazını çıkarıp Dünya'ya geri göndermeyi hedefliyor. Özel Ay hasat makinesinin yanı sıra, Interlune seçilen konumdaki helyum-3 konsantrasyonunu değerlendirmek için bir robotik iniş misyonu planlıyor. Meyerson bir açıklamasında, "Tarihte ilk kez, Ay'dan doğal kaynakları hasat etmek teknolojik ve ekonomik olarak mümkün," dedi. Kurucu ekip arasında Meyerson ve eski Blue Origin Baş Mimarı Gary Lai, Apollo 17 astronotu Harrison H. Schmitt, eski Rocket Lab yöneticisi Indra Hornsby ve Alphabet'in yüksek irtifa balon projesi Loon için çalışan James Antifaev yer alıyor.

Bilim dünyası Venüs’ü konuşuyor; bunu şimdiye kadar nasıl fark edemedik?
Yeni bir mikrop keşfedildi; tüm insanlık tehlikede
Samsung'da kriz, katlanabilir telefon üretimi yarıya düşebilir
Sonraki Haber