Avrupa karanlık uzayın haritasını çıkarmak için düğmeye bastı

Cumartesi sabahı geç saatlerde, Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Öklid uzay aracını taşıyan bir SpaceX Falcon 9 roketi, Florida'daki Cape Canaveral'dan başarıyla kalktı.

Adını geometrinin babası olarak kabul edilen eski Yunan matematikçisinden alan yakın kızılötesi teleskop, karanlık madde ve karanlık enerjinin evreni nasıl şekillendirdiğini inceleyecek.

Gökbilimcilerin önümüzdeki altı yıl boyunca gece gökyüzünün üçte birini görüntülemek için kullanacakları 600 megapiksellik bir kameraya ek olarak, Öklid, galaksilerin kırmızıya kaymasını ölçmek için yakın kızılötesi bir spektrometre ve fotometre ile donatıldı. Yer gözlemevlerinden elde edilen verilerle birlikte, bu bilgi bilim adamlarına farklı galaksiler arasındaki mesafeyi tahmin etmede yardımcı olacak. Fizikçilerin bir umudu da Öklid'in, Albert Einstein'ın genel görelilik kuramının kozmik ölçekte farklı çalışıp çalışmadığını belirlemelerine izin vermesi. Uzay aracının fizik anlayışımızda devrim yaratması ve hatta evrenin nihai kaderine bir bakış sunması için gerçek bir olasılık var.

Avrupa karanlık uzayın haritasını çıkarmak için düğmeye bastı

ESA'nın bilim direktörü Carole Mundell, "İçinde yaşadığımız evreni anlamak istiyorsak, karanlık maddenin ve karanlık enerjinin doğasını ortaya çıkarmalı ve evrenimizi şekillendirmede oynadıkları rolü anlamalıyız" dedi. "Bu temel soruları ele almak için Öklid, galaksi dışı gökyüzünün en ayrıntılı haritasını sunacak."

Öklid uzaydayken, güneş sisteminin ikinci Lagrange noktasına yaklaşık bir milyon mil yol kat edecek. Bu, James Webb Uzay Teleskobu'nun geçen yıl faaliyet gösterdiği alanın aynısı. Öklid'in oraya seyahat etmesi yaklaşık bir ay ve Öklid Dünya'ya veri göndermeye başlamadan önce ESA'nın uzay aracının cihazlarını test etmesi de üç ay daha alacak.

Bilimkurgu filmleri gerçek oluyor: Ay madenciliği yapılacak
Yeni bir dönüm noktası! Virgin Galactic bir ilke daha imza attı
Tam bir hayal kırıklığı: Samsung Galaxy S25 Ultra'da bu özellik olmayacak
Sonraki Haber