Artık uçak motorlarını minik robotlar onaracak!

GE Aerospace, bir gün jet motorlarını inceleyip onarabilecek solucan benzeri bir robotun tanıtımını yaptı.

Sensiworm (Yumuşak ElektroNics Deri İçeren Robotik Solucan), uçağın içini inceleyen servis operatörleri için "ekstra göz ve kulak seti" görevi görecek şekilde tasarlandı. GE, yumuşak robotun arıza süresini en aza indirebileceğini, daha az müdahale gerektiren denetimler gerçekleştirebileceğini ve gelecekte onarımları kendisinin yapabileceğini söylüyor.

Şirket, Sensiworm'un havacılık ve uzay mühendisliği ve onarımlardaki rolünü, yumuşak robotların minimal düzeyde müdahaleci hasta ameliyatlarına nasıl izin verdiğiyle karşılaştırıyor. Şirket, "Bu teknolojiler, kanattaki jet motorlarının daha az invazif muayene ve onarımına imkan vererek aksama süresini azaltıyor" diye yazdı. GE, solucan benzeri makinenin, operatörlere motorları sökmeden incelemeleri için "neredeyse sınırsız erişim" sağlayabileceğini söylüyor.

Artık uçak motorlarını minik robotlar onaracak!

Bir inç solucanına benzeyen Sensiworm (operatörler tarafından uzaktan kontrol ediliyor), dönen rüzgar türbini kanatları da dahil olmak üzere çeşitli motor parçaları üzerinde gezinebiliyor. Engelleri otomatik olarak algılayıp önleyebiliyor, yer çekiminin diğer aletleri durdurabileceği yerlere ulaşabiliyor (vantuz ayakları sayesinde) ve termal bariyer kaplamalarının kalınlığını ölçebiliyor. GE, gaz sızıntılarını bile tespit edebildiğini söylüyor. Şirket, "Yumuşak ve uyumlu tasarımlarıyla, bir jet motorunun her santimini denetleyebiliyor, operatörlerin genellikle kontrol ettiği parçaların durumu hakkında canlı video ve gerçek zamanlı veriler aktarabiliyorlar" diye yazdı.

GE Aerospace, robot solucanı, esnek elektroniklerin geliştirilmesine odaklanan, ABD Ordusu tarafından finanse edilen bir kamu/özel koalisyonu olan SEMI Flex Tech aracılığıyla geliştirdi. GE, solucanın gelişiminin ne kadar ilerlediğini veya sahada ne zaman kullanılabileceğini açıklamadı.

Theranos davasında önemli bir adım atıldı
İlaçların kanser üzerindeki etkisi kamera ile takip ediliyor!
Kalp krizini tetikleyen en kritik 10 hata
Sonraki Haber