Alpha Centauri'ye 20 yılda ulaşılabilecek!
Kendiliğinden iyileşen nano-uzay aracı Alpha Centauri'ye 20 yıl içinde ulaşabilir.
Mevcut teknolojimizle, en yakın yıldız Alpha Centauri'ye ulaşabilmek geleneksel bir uzay aracı ile 18.000 yıldan uzun bir süre alıyor ancak hesaplamalar, bir silikon çipten yapılmış ve ışığın beşte bir oranında hızla ilerleyen bir nano-uzay aracının bu yolculuğu 20 yılda tamamlayabileceğini söylüyor .
Sorun ise uzay çipinin derin uzaydaki yoğun radyasyon ve sıcaklık dalgalanmalarından kurtulamayacağı, bu nedenle NASA ve Kore Bilim ve Teknoloji Enstitüsü, çipin kendisini anında iyileştirmesine yardımcı olacak bir yöntem geliştiriyor.
Günümüzde, yıldızlararası bir yolculukta bir çipin hayatta kalmasını en üst düzeye çıkarmak için üç yol var: En açık olanı, radyasyonu dışarıda tutmak için bir metal kalkan eklemek; ancak bu büyük olabilir ve küçük, hafif taşıta zarar verebilir. Alternatif olarak, gökbilimciler, radyasyona maruz kalmalarını en aza indirgeyen bir uzay aracı yolunu seçebilirler, ancak burada seyahati etkiler, misyon zamanlarını arttırır ve beklenmedik tehlikelere yol açabilir.
Çalışmanın odağı olan üçüncü yöntem radyasyona duyarlı devre tasarımı. Ekip bu devrelerde bir nanotel transistörü ile çalıştı, kapı nanoteli çevreledi ve elektron akışını engelledi. Çift temaslı yastıklar, akımın kapının ve çevrelediği kanalın içinden akmasına izin vererek 10 nanosaniye altında 900 ° C'yi aşmasına neden oldu.
Bu ısıtma sistemi üç farklı bileşende test edildi: bir mikro işlemci, bir DRAM bellek ve depolama için bir flash bellek sürücüsü. Her üç testte de sistem, cihazın ömrünü uzatmak için çalıştı ve radyasyondan kaynaklanan herhangi bir kusurla sürekli olarak ilgilendi. Flaş bellek 10.000 kez tamir edilebilir ve DRAM için bu işlem 1012 kat fazla tekrar edilebilir.
Araştırmacılar, teknolojinin uzun mesafeli uzay yolculuğu yapmak için sürdürülebilir nano-uzay aracı için bir fırsat açtığına karar verdiler.