Çin resti çekti! Bu sefer ABD çok zor durumda

ABD ile Çin arasındaki kriz gittikçe büyüyor. ABD en son çıkarttığı yasayla Çin'e olan ithalat ve ihracata büyük yasaklar getirmişti. Hollanda'nın da Çin'e karşı olan ticaretini azaltmasını isteyen Amerika'ya Çin'den tokat gibi yanıt geldi. İşte detaylar.

Amerika'da geçtiğimiz hafta CHIPS yasası kabul edilmiş ve Çinli firmalara satışların artık kotalara bağlanması gerektiği savunulmuştu. Amerikan teknoloji şirketleri, CHIPS Yasasının yasalaşmasını memnuniyetle karşılıyor olabilir, ancak Çin, kısmen ABD'nin Tayvan'ın yarı iletken endüstrisine olan bağımlılığını azaltması için tasarlanmış 52 milyar dolarlık sübvansiyonundan memnuniyetsizliğini çok ağır şekilde eleştirdi.

Çin, ABD'nin uygulamış olduğu kısıtlamalara karşı sert açıklama yaptı

Çin, daha önce "Soğuk Savaş zihniyetine yerleşmiş" olarak nitelendirdiği bu ay imzalanan CHIPS Yasasına uzun süredir karşı çıkıyor. Çin Yarı İletken Endüstrisi Birliği başkanı yardımcısı Yu Xiekang, (Bloomberg aracılığıyla) yasanın Çin'in rakiplerine Asya ulusuna karşı ayrımcılık yaparak yardım eli vermek için tasarlandığını iddia etti. Amerika ise Çin'i sübvansiyonlar ve diğer politika önlemleriyle SMIC gibi yerli firmaları desteklemekle suçlayarak, Çin'e karşı benzer iddialarda bulundu.

CHIPS mevzuatında özellikle Çin ile alakalı kısıtlamalar bulunuyor. Özellikle, 52 milyar dolarlık fona erişmek isteyen teknoloji firmalarının Amerika'da 28nm veya daha küçük bir işlem düğümünde çip üretmesine izin verilmeyecek.

Yu, Nanjing'deki bir endüstri konferansında delegelere verdiği demeçte, "ABD'nin belirli ülkeleri hedef alan kısıtlayıcı eylemlerine kesinlikle karşıyız. Piyasa rekabetinde esasen ayrımcı maddeler içeriyor ve *WTO'nün adil ticaret ilkelerine aykırı olan adil olmayan bir piyasa alanı yaratıyor." açıklamasında bulundu.

*WTO: Dünya Ticaret Örgütü

ABD, son zamanlarda yaptığı kısıtlamalarla Çin'in çip üretme süreçlerini engellemek için epeyce bir çaba sarf ediyor. Biden yönetimi, yonga yapım sürecinde kullanılan dünyanın en büyük litografi makineleri tedarikçisi olan Hollandalı ASML firmasının eski derin ultraviyole (DUV) litografi araçlarını Çinli müşterilere satmayı bırakması için baskı yapmıştı. 

ASML'nin en gelişmiş aşırı ultraviyole (EUV) litografi ekipmanını Çinli şirketlere satması zaten yasak. Çünkü ABD'den gelen ağır baskılar nedeniyle firma, Hollanda hükümetinden ihracat lisansı alamıyor. Buna rağmen ABD eski teknolojinin bile yasaklanması için Çin hükümeti ile uğraşıyor. Yeni bir Soğuk Savaşın ilk izleri resmen iki ülke arasında başlayacak gibi görünüyor.

Çin'de yer alan çip fabrikaları ve işlemci düğüm teknolojileri

Daha yakın zamanlarda ABD, Çinli dökümhanelere satılan yonga yapım ekipmanlarına, daha sıkı ihracat kontrolleri ve daha fazla kısıtlama getirmişti. Bu, Çinli şirketlerin Samsung ve Micron gibi endüstri devlerini yakalamaya başladığını gören ilerlemelere bir yanıt olarak ABD tarafından onaylandı. Çin ayrıca herkesten daha fazla çip fabrikası kuruyor ve çip üretiminde kullanılan malzeme ve ekipmanlara 2030 yılına kadar ithalat vergisi getirmeyi düşünüyor. Bu, sunulan sübvansiyonlara ek olarak yapılıyor.

Yu, Çin hükümetinin politikalar yoluyla yerli yarı iletken endüstrisini desteklemeye devam etmesi gerektiğini ve böylece teknolojik atılımları engelleyen darboğazları hafifletmesi gerektiğini savunuyor.

Evcil Hayvan Bulunan Evlerin Vazgeçilmezi: Tineco FLOOR ONE S3
HepsiJet’ten hızına hız katacak yepyeni bir buluş
Oppo Reno 13 Pro özellikleri sızdırıldı, bu telefon yok satar
Sonraki Haber