Tesla, patentlerini bedavaya rakiplerine dağıtıyor!
Elon Musk, Tesla’nın bütün patentlerini neden dağıtıyor?
Elon Musk, Tesla’nın bütün patentlerini açıyor. Dün şirketin kurumsal sayfasında paylaştığı “Bütün patentlerimiz sizindir” yazısında Musk, Tesla patentleriyle endüstri arasındaki duvarı tamamen ortadan kaldırdıklarını söylüyor. Yani Tesla, teknolojisini “iyi niyetle” kullanmak isteyecek kimseye karşı bir patent davası açmayacak.
Bugün elektrikli araçlarda dünya lideri olan Tesla’nın yüzlerce patenti var. Ancak Tesla’nın belki şimdiye kadarki en önemli sorunu zamanının biraz fazla ilerisinde olması ve buna göre hareket etmesiydi. Tesla, bütün diğer inovatif şirketler gibi, patentlerini büyük otomotiv üreticilerinin kendisini takip edeceği ve teknolojisini kopyalamak isteyeceği varsayımıyla aldı. Bu hesaba göre, elektrikli arabaların şimdiye kadar çoktan yaygınlaşmış olması gerekiyordu. Oysa bu büyük bir yanılgıydı. Musk, elektrikli arabaların dünya genelinde bütün araba satışlarının yüzde 1′inden bile daha azını oluşturduğunu belirtiyor.
Bu duruma farklı bir pencereden bakmak gerekirse Tesla endüstrinin o kadar ilerisinde ki, patent açılımıyla endüstrinin kendisini yakalamasına yardımcı olmak istiyor. Bunun tam tersi olduğunu yani Tesla’nın -satış performansına bakarak- endüstrinin epey gerisinde olduğunu ve patentlerini de endüstriyi yakalamak için açtığını düşünseniz bile, sonuç değişmiyor.
Yüzlerce değerli patenti BEDAVA dağıtma fikri ise ilk etapta kulağa inanılmaz geliyor. Ancak kısa bir, maliyet değil de değer muhasebesi yaptığınızda taşlar yerine oturuyor. Patentlerin nasıl değerlendiğine göre farklı yaklaşımlar var. Ancak patentlerinizin adreslediği pazarın var olması, büyüme potansiyeli tüm bu yaklaşımlar için ortak payda olabilir. Zira endüstri yoksa, talep de yok bunun sonucu olarak da nakit akışı yok demek. En azından Musk’ın olmasını beklediği zaman içinde. Bu yüzden patentleri bedava dağıtmak ve pazarı büyütmek çok daha akıllıca ve karlı bir adım.
Musk’ın notunda belirttiği gibi patent açılımının bir diğer hedefi de yetenekler. Tesla, daha fazla mühendis ve mucidi elektrikli araçlar üzerinde çalışmaya motive etmek istiyor bu adımla.
Pazarın talebe göre şekillenmesinin “normal” haline geldiği günümüzde, Elon Musk, olması gerektiğine inandığı gelecek için otomotiv endüstrisini itmeye devam ediyor. Patent açılımı bir çekim hamlesi gibi görünse de aslında, Tesla’nın itiş gücünü test ettiği yeni bir adım.