PS4 Slim mi Playstation 4K mı?

Son günlerde gündeme düşen 4K destekli Playstation 4 hakkında yorumlarımızı paylaşıyoruz

PS4 Slim mi Playstation 4K mı?

Son günlerde Sony'nin 4K destekli bir Playstation 4 modeli üzerinde çalıştığı haberi gündeme düştü. Özelilkle PC'lerin konsollar tarafında 2 nesildir ciddi şekilde üstünlük kurduğu bu dönemde Playstation 4K veya PS4 Slim olarak adlandırılan olası bir modelin nasıl olacabileceği tartışılır oldu. Sizlere bu konudaki fikirlerimizi aktarıyoruz.

1458911730_playstation-4k.jpg

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR >> 

Resmi olmamakla birlikte Playstation 4K, PS4 Slim ve hatta Playstation 4.5 olarak adlandırılan yeni bir konsolun potansiyelini farklı açılardan yorumlayacağız. İlk olarak günümüzde satışta olan Playstation 4 oyun konsolunun teknik özellikleri düşünüldüğünde 4K destekli oyunları oynatabilmesi mümkün değil. Özellikle yapımcıların 1080p ve 60 FPS arasında bile gidip geldiklerini, her ikisini kullanabilmek adına, draw distance (çizim mesafesi), köşe yumuşatma veya dinamik ışıklandırma gibi görsel eklentilerden feragat ettiğini görüyoruz. Özetle yazılımsal bazda 4K seviyesine şu an için yükselmek konsolun sınırları dahilinde mümkün değil. Sony'nin burada donanımsal bazda revizyona gitmesi gerekiyor!

Sony'nin Playstation serisinin tamamında Slim modeline yer verdiğini gördük. Ancak şu anda olası bir PS4 Slim modelinin, sadece kasası küçülmüş, güç tüketimi azaltılmış bir konsoldan fazlasını sunma ihtimali var. Şu an piyasada olan konsolardaki 28 nm AMD SoC modellerinin aksine 14 nm veya 16nm üretim süreci ile hazırlanması avantajları da beraberinde getirecek.  Playstation 4 Slim modeli ile Sony, 4K multimedya içerik yönetme ve oynatma yeteneklerini konsola dahil edebilir. Özellikle 4K seviyesinde oyunlar da işin içine dahil olacaksa, bu da özellikle GPU tarafında ciddi bir revizyona gidileceği anlamına geliyor ki bu durumda Sony'nin yapacağı ekstra maliyete ek olarak, aynı nesil içinde 1080p ile sınırlı ve 4K sunan iki konsolun olacağı anlamına geliyor.

Bu da Playstation 4 sahipleri arasında bir ayrımın olmasına neden olacak. 1080p PS4 sahipleri, 4K PS4 sahipleri şeklinde. İşin bir de oyun yapımcıları tarafında getireceği durumlar var. 4K için mi oyunlar hazırlanacak yoksa 1080p çözünürlükte akıcı çalışabilmesi için mi? 

Sony'nin Playstation 4'ün işlemcisinde yapacağı yazılımsal bazda bir değişiklik haberini okuyabilirsiniz. Playstation 4 Slim modelinin 2016 yılında duyurulması muhtemel. Küçültülmüş, daha az ısınan, daha performanslı çalışabilecek ve tüm çekirdekli aktif hale getirilen yeni nesil bir işlemci ile, 4K video içeriklerin oynatılabilmesi ve Playstation VR için daha stabil bir destek sunulabilmesi muhtemel fakat bu durumun oyunlara yansıması zor. 4K oyunların Playstation 5 ile konsollara taşınması daha olası görünüyor.

Editörün notu: Şahsi olarak aynı nesilde 1080p ve 4K konsolların olması özellikle konsol sahiplerini rahatsız edeceğini düşünüyorum. Ayrıca piyasadaki oyunların 4K çözünürlük için alacağı güncellemeler veya sonlarına gelecek olan olası "4K Edition" türü pazarlama taktikleri de tüketiciyi rahatsız edebilir. Sizce Playstation 4K gelir mi? Gelmeli mi?