Apple bir kez daha mobil dünyasında en fazla kâr eden şirket oldu

Apple daha önceki yıllarda olduğu gibi 2015'te de akıllı telefon dünyasında elde edilen kârın büyük bölümünü kasasına koydu.

Apple bir kez daha mobil dünyasında en fazla kâr eden şirket oldu

Apple akıllı telefon dünyasında en fazla satış gerçekleştiren üretici olmamasına rağmen bir kez daha kârlılık rekoru kırdı. Fortune tarafından yayınlanan rapora göre Apple geçen yıl akıllı telefon dünyasında elde edilen kâr miktarının %91’ini kasasına koymayı başardı. Apple akıllı telefon pazarının %17.2’sini elinde bulunduruyor.

Apple’ın ardından en fazla kâr eden şirket Samsung oldu, fakat Apple ile arasında kapanması pek de mümkün görünmeyen bir kârlılık farkı var. 2015’te %23.9 pazar payıyla akıllı telefon dünyasında lider üretici olmayı başaran Samsung, geçen yıl bu pazarda %14 kârlılık oranı yakalayabildi.

1455515726_2.jpg

Diğer üreticiler tarafından bildirilen kayıplar nedeniyle Apple ve Samsung’un elde ettiği kârın %105 seviyesine ulaştığını belirtelim. Huawei, Xiaomi ve ZTE gibi birçok Çinli firma geçen yıl mobil dünyasında kâr elde edemedi. HTC, Lenovo, Sony ve Microsoft ise yılı zararla kapatan şirketler oldu. 

Apple geçen yıl ettiği kârlılık oranını mart ayında tanıtılacak iPhone 5se modeliyle artırabilir. UBS analisti Steve Milunovich’e göre 4 inçlik iPhone 5se bir yıl boyunca Apple’a 1.5 milyar dolar net gelir sağlayacak. 

*Üreticilerin akıllı telefon pazar payları

1455515791_1.jpg