Android 7.0 ve Markalara Göre Çıkış Dönemleri

Markalara göre Android 7.0 çıkış dönemlerini değerlendiriyoruz

Android 7.0 ve Markalara Göre Çıkış Dönemleri

Kısa bir süre önce New York Cheesecake olarak isimlendirilen Android N sürümü, Nexus ve Android One kapsamındaki cihazlarda geliştirici sürümü olarak yayınlandı. Teknolojioku.com olarak genel sürümünün de yayınlanma tarihini bu sürümün markalara özel çıkış dönemlerini değerlendiriyoruz.

sony-xperia-x-performanc.jpg

Listemize Sony ile başlıyoruz. Şu anda Xperia Z5, Z3+ ve Z4 Tablet için Android 6.0 Marshmallow güncellemesi dağıtımını başlatan Sony'nin Android 7.0 (Android N) sürümünü de benzer zaman aralığı içinde yayınlaması bekleniyor. Firmanın kendi arayüzü ile hazırladığı Android işletim sistemleri bu sebepten ötürü diğer firmalarda olduğu gibi gecikmeli gelecek. Android 6.0 sürümünün yaklaşık 5 aylık sürenin sonunda dağıtılmış olması da benzer bir zaman aralığının olacağını işaret edebilir. Buna göre Temmuz ayının ortalarında veya sonlarında yayınlanacak olan Android N sürümünün Sony'nin üst nesil cihazlarına en erken 2017 yılının başında geleceğini belirtebiliriz.

Android 7.0 ve Markalara Göre Çıkış Dönemleri - Resim : 2

Yeni işletim sistemi dağıtımlarında en yavaş kalan firmaların başında gelen Samsung'un, Android 7.0 sürümünü en geç dağıtacak olan markalardan biri olacağını tahmin etmek zor değil. Özellikle uzun senelerdir TouchWiz arayüzü yüzünden kullanıcılardan eleştiriler alan firmanın, yazılım güncellemeleri ile birlikte bu arayüzü de elden geçirmesi süreci ciddi oranda uzatıyor. Galaxy Note 5 gibi üst seviye bir telefonun bile Android 6.0.1 güncellemesini yeni yeni alıyor olması, bir sonraki sürüm için şimdiden kullanıcılarını uzun bir süre bekleteceğini söyleyebiliriz. Galaxy S7 ve S7 Edge modelleri başta olmak üzere, Note 5, S6 - S6 Edge ve geri dönük olarak cihazların en erken Şubat / Mart 2017 dönemlerinde bu güncellemeyi görmesi bekleniyor. Tabi bu süreç içinde Galaxy S8 serisinin de hazır olacağını söyleyebiliriz.

lg-g5.jpg

Güney Kore'li bir diğer üretici LG ise akıllı telefonlarına güncellemeleri nispeten daha hızlı veriyor. Android 6.0 Marshmallow güncellemesinin sadece 2 ay süre geçtikten sonra Sprint üzerinden satılan LG G4 modeline getiren LG'nin bu hızını Android N sürümü için de yapması bekleniyor. Yani bu tahmin üzerinden LG'nin G4, G5 ve V10 gibi tepe modellerinin 2016 yılının sonlarında veya 2017'nin hemen başında son sürüme yükseleceğini söyleyebiliriz. 

Çin merkezli akıllı telefon üreticisi Huawei'nin tepe modellerinin yanı sıra Nexus 6P modeli de Android N sürüm güncellemesinin hedefinde yer alıyor. Nexus 6P'nin Android N sürümünü ilk alacak cihazların başında geleceğini belirttikten sonra, 6 Nisan'da tanıtılacak olan Huawei P9, Mate 8, Mate S gibi üst modellerin normal prosedür kapsamında ilerleyeceğini söyleyelim. Yani firmanın kendi özel arayüzü ile geliştirilecek bu da sürenin uzayacağı anlamına geliyor. Kasım 2015'te kutusundan Android 6.0 Marshmallow ile çıkan Mate 8 modelini baz alacak olursak, benzer bir dönemde Android N sürümlü bir Mate 9 modeli neden olmasın diyebiliriz.

htc one a9

Yazılım güncellemeleri konusunda Sense arayüzünün de stabilitesi sayesinde hızlı bir şekilde aşama kaydeden HTC'nin Android N (Android 7.0) sürümünü oldukça hızlı bir şekilde telefonlarına getirmesi bekleniyor. HTC One A9, One M9, One M9 Plus ve kısa bir süre sonra tanıtılacak olan M10 modellerinin öncelikli olacağı güncelleme takviminin tahmini başlangıç noktası Aralık 2016 olabilir. Bu sürenin Şubat 2017'de düzenlenecek olan MWC 2017 dönemine kadar ciddi bir aşama kaydetmesi bekleniyor.